Το συγκλονιστικό νέο Μουσείο των Αιγών

Το επιβλητικό, ολοκαίνουριο, υπερσύγχρονο και ηλιόλουστο μέγαρο που πρόσφατα ολοκληρώθηκε  στα δυτικά της Βεργίνας, αποτελεί την «είσοδο» του νέου Πολυκεντρικού Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου των Αιγών και το πρώτο ορατό αποτέλεσμα ενός φιλόδοξου προγράμματος για την προστασία, ενοποίηση και ανάδειξη του ομώνυμου Αρχαιολογικού Χώρου.

Πολυκεντρικό Μουσείο

Το κεντρικό κτίριο και “πύλη” του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών

Στον ευρύχωρο ενιαίο εκθεσιακό του χώρο θα φιλοξενούνται περιοδικές θεματικές εκθέσεις που αφορούν στον βίο, τον πολιτισμό και την ιστορία των Αιγών. Η πρώτη έκθεση που θα ανοίξει για το κοινό στα τέλη του 2017 θα έχει τον τίτλο «ΑΙΓΩΝ ΜΝΗΜΗ» και θα συμπίπτει με την επέτειο των σαράντα χρόνων από την μεγάλη ανακάλυψη του αείμνηστου Μανώλη Ανδρόνικου.

Στην είσοδο του Μουσείου υπάρχουν δύο αίθρια, το κεντρικό, όπου ξεκίνησε ήδη να στήνεται – αναταγμένο και αυτούσιο – τμήμα του άνω ορόφου τής πρόσοψης του ανακτόρου και ένα μικρότερο αίθριο όπου θα στηθεί ο χώρος των ιερών, με γλυπτά και αγάλματα που θα προέρχονται από τα ιερά της πόλεως.

20160628_141956

Πανοραμική άποψη του κεντρικού αίθριου με το υπό ανάταξη τμήμα του Ανακτόρου

Το ολοκαίνουριο, πεντακάθαρο, υπερσύγχρονο και ηλιόλουστο κτίριο θα αποτελεί επίσης και την φυσική έδρα του εικονικού μουσείου «Μέγας Αλέξανδρος, από τις Αιγές στην Οικουμένη», αλλά και του «Ψηφιακού Δικτύου Εικονικής Περιήγησης στο αρχαίο Βασίλειο των Μακεδόνων» με 304 ψηφιακά εκθέματα, ανοιχτά στο ευρύ κοινό αλλά με πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση, απαραίτητο εργαλείο για επιστημονικές ομάδες και μεμονωμένους ερευνητές.

20160628_135333

Αμφιθέατρο

Το  Μουσείο διαθέτει επίσης ένα πλήρως εξοπλισμένο αμφιθέατρο 150 θέσεων, για τις ανάγκες συνεδρίων και ημερίδων που εγκαινιάσθηκε πρόσφατα επί τη ευκαιρία μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ημερίδας που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με θέμα «Σχεδιάζοντας την ανάπτυξη: αρχαιολογικά έργα και κοινωνία».

Όπως γνωστοποιήθηκε στην διάρκεια τής ημερίδας ένα μικρό τμήμα του ανακτόρου των Αιγών θα δοθεί στο κοινό στα μέσα του Ιουλίου 2016, το οποίο θα είναι πλήρως επισκέψιμο το 2023. Στην ομιλία της για το νέο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών,

20160628_141703

Υποδοχή

η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας κα Αγγελική Κοτταρίδη τόνισε ότι εντάσσεται στο Δίκτυο Μουσείων της Ημαθίας και πλέον με ενιαίο εισιτήριο ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων, στον Αρχαιολογικό Χώρο των Αιγών, στο Αρχαιολογικό και στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, αργότερα δε και στο Πολυκεντρικό Μουσείο.

Παράλληλα, η κα Κοτταρίδη εξήγησε ότι έχουν δημιουργηθεί πωλητήριο, ακριβώς απέναντι από την είσοδο, καφέ – εστιατόριο, αίθουσα για εκπαιδευτικά προγράμματα, ένας μεγάλος αποθηκευτικός χώρος και εργαστήρια πλήρως εξοπλισμένα με τα πλέον σύγχρονα μέσα, χώροι μελέτης και γραφεία για το προσωπικό.

Logo 1

Το λογότυπο του Σωματείου

Επίσης κατά την διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημόσια η σύσταση και έναρξη λειτουργίας του μη κερδοσκοπικού Σωματείου “Οι φίλοι του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών και του δικτύου του” από την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Δρ Αναστασία Τούρτα, Επίτιμη Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. 

Σκοπός του Σωματείου είναι η συνεχής ηθική συμπαράσταση και η υλική ενίσχυση του νέου Μουσείου, η συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τους σκοπούς του , η ανάπτυξη και προβολή του και η ενίσχυση τής έρευνας σε τομείς που είναι συμβατοί με το χαρακτήρα του καθώς και η μορφωτική και πολιτιστική προαγωγή των μελών του. To λογότυπο του Σωματείου αναπαριστά ελεύθερα και σχηματοποιημένα το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς του Φιλίππου Β’.

Χωρίς αμφιβολία το Πολυκεντρικό Μουσείο θα αποτελέσει σύντομα την «ατμομηχανή» της ανάπτυξης για την Ημαθία και ισχυρό πόλο έλξης επισκεπτών και επιστημόνων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s